Gyere velem a vásárba...!

 

Igazi vásári forgatag, vidám zsongás volt látható-hallható szeptember 29-én, Mihály napján, a nyíregyházi Szent Miklós Óvoda Méhecske csoportjában.

Tudjuk, hogy ez a nap Jeles nap, hiszen ekkor hajtják be az állatokat a legelőről a téli szálláshelyre, elkezdődnek  a szüreti munkák, a termések-gyümölcsök betakarítása, ma is szokás ekkor vásárokat tartani. Több néphit, népi megfigyelés is kapcsolódik Mihály napjához. 

A Méhecske csoportban szokás, hogy megünnepeljük ezt a jeles napot. A gyerekekkel közösen izgatottan készülünk mondókák, vásári kikiáltók, gyermekdalok, néptánc gyakorlásával. Sokat beszélgetünk, képeket gyűjtünk az őszhöz, az időjáráshoz, a népi szokásokhoz kerti munkákhoz kapcsolódóan. A gyerekek szívesen hallgatnak történeteket a régi, paraszti világ szokásairól, az akkor élt emberek munkáiról, mindennapjairól. Fontos, hogy ismerkedjenek hagyományainkkal, ezzel is kötődjenek hazánkhoz.

 Aznap  már reggel felvettük szép, népi ruhánkat, berendeztük a csoportszobánkat, kialakítottuk a vásári árusok asztalát. Korábban készítettünk papírból játékpénzt, amiért vásárolni lehetett. Megbeszéltük, hogy lehet csereberélni-alkudni is. A szülők felajánlásaikkal segítették a vásárt. Így a gyerekek vásárolhattak: zöldséget, gyümölcsöt, perecet, mézeskalácsot és egyéb finomságokat. Ügyesen figyeltek, számoltak, válogattak, majd döntöttek, hogy mit mennyiért vásároljanak, hogy még pénzük is maradjon. Természetesen nagyon figyeltek a visszajáró forintokra is. Kellett összeadni, kivonni, gondolkodni. Gyakorolták a vevő-eladó szerepeket is és az ezzel járó kommunikációt.

  Amikor minden áru gazdára talált, a legények párt választottak maguknak és kezdetét vette a vidám népzenére a vásári táncos mulatság. Nagyon jó hangulatban, ügyesen forgatták a legények a leányokat, öröm volt együtt vásározni, mulatni ezekkel  a csodálatos, tiszta lelkű gyerekekkel.

 

 

                                           Tóthné Varga Andrea

                                                  óvodapedagógus