Hírek

Kenyérgyárba látogatott a Szivárvány csoport

2021. szeptember 21-én, kedden a Szent Miklós Óvoda Szivárvány csoportja a Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft.-be látogatott el, ahol Krámer Zoltán ügyvezető igazgató személyesen mutatta be az üzem gépsorait óvodásainknak.

Már a készülődés is nagy várakozással telt, sokan várták az Orosra tartó 4Y-os buszt, amellyel eljutottunk a célállomásra. Nagyon sok gyerek még nem is utazott járatbuszon, így már a buszozás is nagy élményekkel telt.

A kenyérgyárba érkezve mindannyian kaptunk egy hajhálót, amelyben nagyon viccesen mutattunk. Mindenki jól megmosta a kezét és úgy léptünk be az első csarnokba, ahol a kenyerek készültek. Zoltán bácsi nagyon kedvesen, türelmesen mutatta meg sorban a gépeket, először azt, amelyik a kenyérhez szükséges alapanyagokat dagasztja, keveri. Itt a gyerekek is kaptak egy-egy darab kelt tésztát, amelyet ők maguk is gyúrhattak, formázhattak. Ez igazán nagy élmény volt számukra. Láthattuk a nyers alapanyagból, milyen gépsorokon és munkafázisokon át kapjuk meg a friss meleg, ropogós kenyeret. Még a kemencébe is bekukucskálhattunk egy oldalajtón át. Itt meg is kóstolhattuk a frissen sült kenyeret, amelynek az íze elmondhatatlanul finom volt.

Ezt követően egy másik csarnokba vezettek bennünket, ahol a kakaós csiga készítésének folyamatát figyelhettük meg. Ez még érdekesebbnek tűnt, még nekünk felnőtteknek is. Itt is kedveskedtek gyerekeinknek, itt a kakaós csiga töltelékét kóstolhatták meg; úgy nyalakodhatták a kakaós masszát, mint otthon a családi házban. Majd a látogatás végén azt néztük meg, hogyan fagyasztják és csomagolják a kakaós csigát.

A látogatás végén megvendégeltek bennünket friss, meleg kakaós csigával, amelyet minden gyerek szívesen fogyasztott. Láttuk, hogy mennyi ember fáradságos munkája során kerül az asztalunkra a mindennapi kenyerünk. Mindannyian elmondhatjuk, hogy Isten gondviselő szeretetét élvezve nagyon hálásak vagyunk, hogy van mit ennünk. Ezért minden nap imádkozunk és megbecsüljük az ételeket. Mi ezt tudatosítjuk a gyerekeinkben.

Köszönettel tartozunk Bartha Angélának, óvodásunk anyukájának, amiért közreműködött a gyárlátogatás megvalósulásában!

 

                                                                                                                 

                                                                                                                                             Tormáné Petrencsik Rózsa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            óvodapedagógus